Η Αναλγησία του ΕΟΠΥΥ

eoppy-photo.jpg

Σταματημό φαίνεται να μην έχει η αναλγησία του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους ασφαλισμένους, οι οποίοι βλέπουν το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα να αυξάνεται διαρκώς.


Πιο συγκεκριμένα, από 10% ( που ήταν για πολλά χρόνια το εν λόγω ποσοστό τους) εκτοξεύθηκε στο 25% , ως συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς των ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ φαρμάκων ( ενώ για ελάχιστες κατηγορίες παθήσεων διατήρησαν –για ευεξήγητους , μάλλον , λόγους – το πιο πάνω αρχικό μειωμένο ποσοστό , ή και μηδενικό ποσοστό ). 

Ένας «πολλαπλασιασμός ντροπής», δηλ , που τσακίζει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα (ως είθισται).

Αλλά το «κερασάκι στη τούρτα» μπήκε στη συνέχεια αυτής της υπέρμετρης αύξησης του ποσοστού των ασφαλισμένων , οπότε και το 75%  συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ άρχισε να υπολογίζεται βάσει της τιμής του ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΥ φαρμάκου που κυκλοφορεί στην εγχώρια αγορά . Δηλαδή , με σχετική απόφαση του υπουργείου υγείας, οι ασφαλισμενοι  αναγκάζονται να αγοράζουν ένα σκεύασμα, όχι το καταλληλότερο για τη περίπτωσή τους, αλλά εκείνο που ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι είναι το απαραίτητο (και φθηνότερο εννοείται). Με άλλα λόγια , θεσπίσθηκε και «ασφαλιστική» τιμή των φαρμάκων ( μειωμένη μέχρι και 45% της λιανικής των περισσότερων ΣΥ.ΦΑ. ) ,  με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και στο 100% το ποσό που καταβάλλει ο ασφαλισμένος για τα φάρμακα που αποτελούν την – επί χρόνια , συνήθως – ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ φαρμακευτική αγωγή του .


Μερικά παραδείγματα:

Α Το σκεύασμα με τη δραστική ουσία pregabalin είναι στην ίδια ομάδα με το gabapentin και τα γενόσημά του, χωρίς τα παραπάνω έχουν τις ίδιες ακριβώς ενδείξεις –το pregabalin έχει ένδειξη για τη θεραπεία του Κεντρικού Νευροπαθητικού Πόνου και της Διαταραχής Γενικευμένου Άγχους, ενώ το gabapentin όχι. Όμως, το γεγονός του ότι έχουν μπει στην ίδια, επιβαρύνει τον ασθενή σημαντικά, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο 43% με αποτέλεσμα να πληρώνει 20 ή 28 ευρώ, για τις συνήθεις δοσολογίες των 75 και των 150mg αντίστοιχα.

Β  Σε γνωστή κατηγορία αντιλιπιδαιμικών σκευασμάτων, έχει καθοριστεί ασφαλιστική τιμή 4,25 ευρώ για όλες τις περιεκτικότητες (10mg, 20mg και 40mg) σε συσκευασία 14 ταμπλετών, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να καταβάλει για αγωγή 28 ημερών, στην περίπτωση πρωτοτύπου
#11,63 ευρώ (68,4%) για τα 10mg    
#16,71 ευρώ (73,3%) για τα 20mg
#31,81 ευρώ (85,58%) για τα 40mg
Και αντίστοιχα στη περίπτωση του γενόσημου
#8,21 ευρώ (60,46%)
#12,31 ευρώ (69,62%)
#22,73 ευρώ (80,89%)

Γ  Σε συγκεκριμένο αντιψυχωσικό φάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί σε 10 & 20mg με 14 ταμπλέτες, για θεραπεία 28 ημερών προκύπτει επιβάρυνση ύψους 16.00 ευρώ (73,73%) και 23,96 ευρώ (65,86%) στην περίπτωση επιλογής πρωτοτύπου και αντίστοιχα 12,06 ευρώ (67,90%), καθώς και 12,42 ευρώ (50%) με επιλογή γενόσημου.

Δ  Στα όλα τα σκευάσματα χαμηλού κόστους, προκύπτει ολόκληρη η καταβολή της αξίας τους και ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει διπλά, αφού δεν επιβαρύνεται, ενώ από την άλλη ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με το 1 ευρώ της συνταγής.

Ε  Δυστυχώς, η παραπάνω τακτική εισφοράς εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις των καρκινοπαθών, οι οποίοι θεωρητικά έχουν μηδενική συμμετοχή. Έτσι, ο ασφαλισμένος για σκεύασμα που έχει ασφαλιστική τιμή ύψους 41,38 ευρώ, να αναγκάζεται να καταβάλλει 26,20 ευρώ, δηλαδή συμμετοχή ύψους 38,27% για το πρωτότυπο ή 9,68 ευρώ (συμμετοχή ύψους 18,95%) για το γενόσημο, επί της λιανικής τιμής πώλησης.

Ζ Γνωστό σκεύασμα για σχιζοφρενικά συμπτώματα, τον Οκτώβριο του 2012 είχε μηδενική συμμετοχή, σήμερα  ο ασθενής καταβάλλει συμμετοχή 24%.

Από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει ότι:

#Αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα, ενώ από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ μειώνει τις δαπάνες του.

#Είτε ο ασφαλισμένος επιλέγει πρωτότυπο – είτε γενόσημο φάρμακο , στον ΕΟΠΥΥ το ίδιο θα κοστίσει. Ο ασφαλισμένος για ακόμα μια φορά επιβαρύνεται το κόστος της επιλογής του.

Από την άλλη, προκύπτουν προβλήματα στους γιατρούς και φαρμακοποιούς:

Οι μεν γιατροί εξαναγκάζονται μερικές φορές να αλλάξουν φαρμακευτική αγωγή, όταν γνωρίζουν την δυσχερή οικονομική κατάσταση των ασθενών τους.

Οι δε φαρμακοποιοί, αντιμετωπίζουν τη γκρίνια και τη καχυποψία του ασφαλισμένου, ο οποίος

1) Αδυνατεί να κατανοήσει το πώς να υπολογίζει τη συμμετοχή του στα σκευάσματα,
2) Θυμάται το τί πλήρωνε τους περασμένους μήνες,
3) Και τελικά αναζητεί λιγότερη επιβάρυνση, αναζητώντας τη γνώμη του φαρμακοποιού.
Εδώ ας σημειωθεί ότι τα φάρμακα με τις ίδιες ενδείξεις (πρωτότυπα και αντίγραφα) ομαδοποιούνται σε κατηγορίες και ο μέσος όρος των 3 φθηνότερων σκευασμάτων καθορίζει την ασφαλιστική τιμή, αυτή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ η πραγματική επιβάρυνση των ασθενών φτάνει «στα άστρα» !

Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, αφού πολλοί είναι οι ασθενείς που θα καταβάλλουν συμμετοχές μαμούθ, ύψους 50%, 60%, 70% μέχρι και 100%, ασθενείς που σημειώστε ότι ανήκουν συνήθως στις ευαίσθητες οικονομικά και ηλικιακά ομάδες. Και μη χειρότερα!

Χρήστος  Γ. Καρμής
6/7/2017

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
green line contact

Διεύθυνση: Αργυροκάστρου 27 Γ'
   Βριλήσσια 152 35
   
Τηλέφωνο: 211 400 4282
  694 040 4861
   
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
green line contact

Καθημερινά
9π.μ. - 5μ.μ.fb button

Copyright (c) 2018 Pharma Share. All rights reserved.


e-genius.gr ...intelligent web software